Bij het ontwerpen van de baan, het digitaal rijden en het centraal opslaan van allerlei verzameling-gegevens maken we veelvuldig gebruik van diverse software. Hieronder vind je de voornaamste:

Winrail:

Voor het maken van het Baanontwerp hebben we Winrail versie X3 gebruikt. Dit programma bevat van veel merken bibliotheken, waarin de elementen staan, die je nodig hebt voor het maken van je ontwerp. Zo hebben we bij het ontwerp gebruik gemaakt van de bibliotheek van Kato Unitrack en diverse bibliotheken van Kibri, Vollmer en Faller voor de scenery. Ontbrekende elementen kun je zelf met de PartCompiler toevoegen. Meer informatie vind je op www.winrail.com.

 

iTrain:

Voor de digitale aansturing van onze baan gebruikten wij de volgende hardware:
De Intellibox van Uhlenbrock met een hoogfrequent afstandsbediening van ESU. In de zomer van 2010 is daar de Power7 booster van Uhlenbrock aan toegevoegd.
Als bezetmelders gebruiken we Viesmann 5217/5233 en als wisseldecoders en schakeldecoders voor de wissels en de seinen DR4018 van Digirails.
Omdat de wissels van Kato op gelijkstroom werken is daar per uitgang de module DR4101 aan toegevoegd.

Voor de digitale aansturing van onze baan gebruiken wij de volgende software:
iTrain van Berros. Het is een betaald programma, maar zeer zeker de moeite waard. We hebben hiervoor jaren lang met Koploper van PahaSoft gewerkt. Het werken met iTrain is een verademing qua eenvoud. Veel zaken die in Koploper beschikbaar waren worden ook door iTrain ondersteund, maar op een meer logische plaats. We hebben de netwerkversie aangeschaft, waardoor met meerdere computers en beeldschermen en een iPad gewerkt kan worden. Voor het programma bestaat een zeer uitgebreide handleiding. Er is een zeer actief forum, waar je met eventuele vragen terecht kunt. Meer informatie kun je vinden op https://www.berros.eu/nl/itrain/

 

Yard Tower:

Onze verzameling Rollend_Materieel, Techniek en Scenery hebben we vastgelegd in het programma Yard Tower. Dit is een zeer plezierig programma om mee te werken. Je kunt je database onder meer uitbreiden met vrije velden. Het is ook beschikbaar in het Nederlands en het allerbelangrijkste, het is webbased. Dus je kunt het raadplegen en bijwerken  op de PC, op de IPad etc. Kortom reuze handig. Je kon het programma vinden en downloaden van www.yardtower.com/nl. 

 

Video-Circuit:

We hebben 6 USB-webcams gemonteerd die het treinenverloop op moeilijk zichtbare plaatsen in de gaten houden. Deze  beelden worden op een aparte computer getoond met het programma Active Webcam van PY Software.