Het principe:
Het volledige spoor wordt opgedeeld in navolgende blokken. De blokken zijn elektrisch van elkaar geïsoleerd. Bij digitale aansturing staat ieder blok toch altijd onder spanning, maar weet de computer via decoders, per blok of er een locomotief of een (verloren) wagon op staat. Als de trein naar een volgend blok moet, wordt eerst gecontroleerd of het volgende blok vrij is. Zo ja, wordt dit volgende blok gereserveerd en kan de trein gaan rijden. Als de laatste wagon het oorspronkelijke blok heeft verlaten, wordt dat blok pas weer vrijgegeven. Op die manier worden botsingen voorkomen.
De uitvoering:
Allereerst moet er een goede blokindeling worden gemaakt. Deze wordt min of meer afgedwongen wanneer je het sporenplan overneemt in iTrain. Als het volledige baanontwerp in iTrain is opgenomen kun je op je beeldscherm al met meerdere treinen rijden en constateren of er geen conflicten op treden. Als alles goed is ingevuld zullen de diverse treinen die over de zelfde trajecten moeten rijden netjes op elkaar wachten.
Deze blokindeling wordt overgenomen door enkelpolige railisolaties aan te brengen. Standaard kun je hiervoor de plastic railschoentjes gebruiken.
Nu komen de aan elke rail-las gesoldeerde draden goed van pas. Alle draden uit eenzelfde blok worden onder tafel met elkaar verbonden. Alle pluspolen worden aangesloten op de decoders, die in verbinding staan met de Central Unit bij de computer. Alle minpolen van alle blokken worden met elkaar verbonden en aangesloten op de NUL van de centrale trafo.