Bij het ontwerpen van de baan, het digitaal rijden en het centraal opslaan van allerlei verzameling-gegevens maken we veelvuldig gebruik van diverse software. Hieronder vind je de voornaamste:

Winrail:

Voor het maken van het Baanontwerp hebben we Winrail versie X3 gebruikt. Dit programma bevat van veel merken bibliotheken, waarin de elementen staan, die je nodig hebt voor het maken van je ontwerp. Zo hebben we bij het ontwerp gebruik gemaakt van de bibliotheek HO-Profigleisch van Fleischman, voor ons bergspoor de HOe bibliotheek van Roco en diverse bibliotheken van Kibri, Vollmer en Faller voor de scenery. Ontbrekende elementen kun je zelf met de PartCompiler toevoegen. Meer informatie vind je op www.winrail.com.

 

iTrain:

Voor de digitale aansturing van onze baan gebruikten wij de volgende hardware:
De Intellibox van Uhlenbrock met een hoogfrequent afstandsbediening van ESU. In de zomer van 2010 is daar de Power7 booster van Uhlenbrock aan toegevoegd.
Als bezetmelders gebruiken we Viesmann 5217/5233 en als wisseldecoders Viesmann 5212 en als schakeldecoders voor de seinen  DR4018 van Digirails.

Voor de digitale aansturing van onze baan gebruiken wij de volgende software:
iTrain van Berros. Het is een betaald programma, maar zeer zeker de moeite waard. We hebben hiervoor jaren lang met Koploper van PahaSoft gewerkt. Het werken met iTrain is een verademing qua eenvoud. Veel zaken die in Koploper beschikbaar waren worden ook door iTrain ondersteund, maar op een meer logische plaats. We hebben de netwerkversie aangeschaft, waardoor met meerdere computers en beeldschermen en een iPad gewerkt kan worden. Voor het programma bestaat een zeer uitgebreide handleiding. Er is een zeer actief forum, waar je met eventuele vragen terecht kunt. Meer informatie kun je vinden op https://www.berros.eu/nl/itrain/

iCollectTrains:

Onze verzameling Rollend_Materieel, Techniek en Scenery hebben we vastgelegd in het programma iCollectTrains van Erik Spierenburg. Dit is een zeer plezierig programma om mee te werken. Je kunt je database helemaal zelf indelen, uitbreiden met vrije velden, de aanschafwaarden vastleggen, verzekeringswaarde bepalen, korte lijstjes uitprinten voor als je naar een beurs gaat. Je kunt je samengestelde database ook uploaden naar een centrale database met momenteel al meer dan 10.000 onderdelen, waaruit je ook weer gegevens kunt downloaden. Kortom reuze handig. Je kon het programma vinden en downloaden van www.icollectware.nl. Helaas zijn er geen ontwikkelingen meer in dit product, het wordt niet meer ondersteund.

Video-Circuit:

We hebben 6 USB-webcams gemonteerd die het treinenverloop op moeilijk zichtbare plaatsen in de gaten houden. Deze  beelden worden op een aparte computer getoond met het programma Active Webcam van PY Software.