Door het lezen van bovenstaand boek zijn wij ervan overtuigd geraakt dat bij de opzet van een grote baan, de onderbouw heel belangrijk is. Het boek gaat uit van een "open" raamwerk, met daarop de zogenaamde spanten. Onder de keuze fotoalbums vind je een pagina waarop je de bouw van het "open" raamwerk kunt volgen. Hier is een gedetailleerd ontwerp aan vooraf gegaan. Omdat we dikwijls vragen krijgen over de maatvoering willen we daar op deze pagina verder op ingaan.

De kamer die we hiervoor gebruiken is 5 bij 7 meter, de tafel is 6 meter lang geworden en op de breedste stukken 3 meter breed. We kunnen dus om de tafel heen lopen en dat is wel een vereiste om overal nog goed bij te kunnen. Vanaf de zijkant is de afstand tot het midden nergens meer dan 80 cm. De hart op hart maat van de rasters is 310 mm.

Op de eerste tekening zie je een ontwerpschets van de tafelopbouw. Er worden eerst 7 rasters gemaakt van 18 x 97 mm geschaafd vurenhout:
4 rasters van 5 bij 5
2 rasters van 4 bij 5
1 raster van 6 bij 5

Op de fotopagina kun je zien hoe de rasters op poten zijn gezet en hoe de rasters vervolgens aan elkaar zijn bevestigd. Om het geheel is weer een afwerklat bevestigd van 18 x 107 mm. Het 7e raster staat op poten met zwenkwielen en is verrijdbaar.

 

Op deze manier waren slechts 3 maten nodig, namelijk 4, 5 en 6 rasters (hart op hart 310 mm)

Zie hieronder de zaagstaat voor 18 x 97 mm vuren:

 

Met deze zaagstaat zijn we naar een goede houthandel gegaan en heb het hout besteld en op maat laten zagen, inclusief de 18 mm inkepingen voor de halfhoutverbindingen. Dit laatste maakte een en ander wel duurder, maar is een voorwaarde geweest voor het te behalen succes. Door de haarzuivere maatvoering van deze houtzagerij, konden we het geheel zonder problemen lijmen en schroeven, waardoor een zeer stevige ondergrond is gebouwd, waar je over kunt lopen !!